Americano a apărut ca un analog al metodei de filtrare. În mijlocul secolului al XX-lea, soldații americani erau des întâlniți în Europa și comandau cafea. Dar espresso-ul era prea puternic pentru ei și cereau să fie diluat cu apă pentru a obține gustul moale și familiar al cafelei filtrate.În timp, băutura a devenit clasică. Dar în ultimii ani există o tendință activă împotriva americanului, în special în cafenelele moderne, unde dezvăluirea potențialului unic al boabelor este pusă în prim-plan. Motivul este că Americano este practic o încălcare a metodei de preparare/consum a espresso-ului, deoarece îl diluăm cu o cantitate mare de apă și obținem o cafea mai slabă sau supra-extrasă.

Rețete pentru Americano

Cafeaua Americano este pregătită prin diluarea espresso-ului cu apă. Pentru fiecare espresso, se adaugă 60 ml de apă. Uneori, espresso-ul este servit într-o ceașcă, iar apa fierbinte este oferită separat, permițând oaspeților să-l dilueze după preferințele lor. Cu toate acestea, unele localuri pregătesc Americano-ul prin turnarea unei cantități mari de apă direct prin capsula de cafea, umplând întreaga ceașcă cu lichid. Acestă abordare duce la o extracție excesivă a substanțelor din cafea și la arderea excesivă a compușilor din cafea.

În general, oaspeții s-au obișnuit cu Americano ca fiind o băutură strălucitoare, densă și ușoară (în comparație cu espresso-ul), la care se pot adăuga lapte, zahăr etc. De asemenea, se așteaptă adesea ca suprafața să fie acoperită de cremă, ceea ce se presupune că este un „semn de calitate”. Dar mulți uită că crema se formează la suprafața apei în cazul unui conținut mare de robusta în amestec sau în cazul unei extracții foarte lungi (ceea ce duce la un conținut ridicat de cofeină în băutură și face ca crema de la suprafață să fie mai persistentă; dar acest lucru are doar o funcție decorativă).

Dacă amestecul de espresso din localul respectiv constă în totalitate din Arabica și mai ales dacă este prelucrat prin spălare, atunci un astfel de bob nu va permite formarea cremei la suprafață, iar Americano-ul va arăta ca un simplu cafea neagră în ceașcă. Dacă merită să schimbați amestecul dacă oaspeții care consumă Americano se plâng, aceasta este o decizie a dumneavoastră. Unele localuri își orientează alegerea de boabe în funcție de oaspeții care consumă espresso și cappuccino, în timp ce altele se axează pe cei care preferă Americano-ul.

Alternativa la cafea Americano

Cafenelele moderne, li se oferă o alternativă – Lungo australian, inventat de Mette Pergert. Cafeaua Lungo este preparată prin extracție completă, de aproximativ 30 de secunde, folosind o măcinare mare și prăjire ușoară a boabelor.

Similar Posts