Originea Arabica este în Etiopia, iar Robusta provine din Congo, dar producția principală este în alte țări.Arabica este asociată cu Brazilia, cel mai mare exportator de cafea din lume, în timp ce Robusta este cultivată în India, Indonezia, Vietnam și, de asemenea, în Brazilia.”
Arabica este rezultatul încrucișării vechiului Robusta Canefora cu Eugenioidis, un arbore care acum este practic inexistent. Principala sa problemă constă în randamentul foarte scăzut și sensibilitatea ridicată la diverse boli, adică o imunitate extrem de scăzută. Robusta Canefora este numele științific al arborelui de Robusta. Consumul principal de Arabica și Robusta este împărțit acum în proporție de 70% Arabica și 30% Robusta.
Principala utilizare a Robustei este producerea de cafea solubilă, precum și pentru amestecuri. Arabica este folosită în cafenele. În general, în industria ospitalității și a retail-ului, adică în întreaga industrie alimentară, și pentru casă se găsește mai des Arabica.
Pentru a înțelege mai bine natura formării gustului la Arabica și Robusta, este necesar să înțelegem bine compoziția lor. Cel mai important aspect pentru noi este conținutul de cofeină. În Arabica este de 0,6-1,7%, în Robusta este de 1,8-3,5%, adică aproape dublu, uneori chiar de trei ori mai multă cofeină în Robusta. De asemenea, în Robusta se găsesc mai puțini zaharuri, mai puțini lipizi și mai multe acizi clorogenic. Acești acizi clorogenici, la rândul lor, sunt responsabili pentru amărăciunea suplimentară în gust
„Care este diferența între Arabica și Robusta?”
Să dezvoltăm mai mult subiectul cofeinei. Cofeina este o formă de imunitate pentru plantele și boabele de cafea: cu cât conținutul de cofeină este mai mare în frunze sau fructe, cu atât planta este mai rezistentă la diverse boli. Principala boală care afectează arborii de cafea și care poate duce la extincția lor într-o țară întreagă este rugina cofeică. Aceasta este o bacterie care este purtată de vânt de la un arbore la altul, astfel încât hectare întregi, zeci de hectare, pot fi distruse într-un singur an. Robusta, cu un conținut ridicat de cofeină în fructe, este mai puțin afectată de aceste boli, în timp ce Arabica este extrem de pretențioasă. Cu cât ne ridicăm mai sus în munți, cu atât aerul devine mai rar, temperatura scade și solul devine mai bogat în minerale. În aceste condiții destul de severe (cu temperaturi medii de la 15 la 20 de grade Celsius, ziua și noaptea, care nu se schimbă foarte mult), Arabica se simte în siguranță pentru că bacteriile sunt rare. Acolo se dezvoltă. Altitudinea la care crește Arabica este între 800 și 2000 de metri deasupra nivelului mării; cu cât coborâm mai jos de pe munte, cu atât solul devine mai sărac, temperatura este mai ridicată, fluctuațiile bruște de temperatură ziua și noaptea sunt mai mari și există mai multe bacterii, umiditatea este mai mare. În aceste condiții, bacteriile se înmulțesc și Arabica nu poate supraviețui, iar Robusta, cu un conținut crescut de cofeină, se simte bine acolo. Prin urmare, altitudinea la care crește Robusta este între 0 și 800 de metri deasupra nivelului mării, adică în zonele de câmpie: Vietnam, India și Brazilia. Acestea sunt principalele țări în care se cultivă Robusta, iar toate regiunile montane pe care le putem găsi pe ecuator sunt Arabica.
În prezent, există probleme ecologice destul de serioase, schimbările climatice. În regiunile în care acum aproximativ 30 de ani arborii erau în siguranță, Arabica nu mai crește și fermierii trebuie să urce tot mai sus pe munte pentru a cultiva Arabica sau să facă selecție. Multe institute lucrează la încrucișare: iau sistemul de rădăcini de la Robusta cu o imunitate puternică și partea superioară de la Arabica. De aici au apărut o serie de hibrizi, care sunt oficial considerați Arabica, dar sunt deja sub-specii încrucișate de Arabica și Robusta. Cele mai cunoscute soiuri hibride de Arabica și Robusta sunt Timor și Catimor, care sunt adesea cultivate în America de Sud, de exemplu. În prezent, instituții precum Coffee Quality Institute lucrează activ pentru a studia mai în detaliu Robusta, proprietățile sale și pentru a îmbunătăți calitatea acestuia.
De fapt, aproape nimeni nu s-a ocupat de Robusta, în ultimii 20 de ani industria cafelei s-a ocupat activ de cercetarea, studierea și îmbunătățirea calității Arabica. Dar Robusta are un potențial mare. Dacă Arabica are o categorie numită „cafea de specialitate”, „Arabica de specialitate”, atunci Robusta este clasificată ca și „Fine Robusta” și mulți lucrează acum la aceasta. La fel ca și în cazul Arabica, unde există „Calificator de Calitate Arabica”, care este responsabil de calitatea cafelei, selecție și sortare, la Robusta există „Calificator de Calitate Robusta”, care de asemenea gustă Robusta și o evaluează. Datorită randamentului mai mare al Robustei și a faptului că este mai puțin pretențioasă, în viitorul apropiat va avea toate motivele să concureze serios cu Arabica.
Dacă vorbim despre prețuri, Robusta este, desigur, mult mai ieftină, acesta este principalul său avantaj în prezent. De aceea mulți producători folosesc Robusta în amestecuri, nu doar pentru că este un gust clasic, italian sau european consacrat, ci și pentru că este mai ieftin. Cu cât adăugăm mai multă Robusta în amestec, cu atât devine mai stabil gustul, adică nu îl poți schimba sau strica, dar nici nu îl poți îmbunătăți: este ceea ce este și devine mult mai ieftin. Stabilitatea este nu numai că nu pot influența gustul ca barista, ci și în intervalul de timp: amestecurile de Arabica și Robusta nu se schimbă timp de 6, 8, 10 luni. Producătorul poate fi foarte departe și atunci când exportă cafea în alte țări, de exemplu, prin porturi și depozite cu diferite temperaturi, această cafea, desigur, nu se va schimba aproape deloc sau se va schimba încet pe toată această perioadă. Dacă vorbim despre 100% Arabica, cafeaua va fi foarte schimbătoare și aceste abordări în logistică și condițiile de depozitare nu sunt potrivite pentru Arabica.