Espresso este o mică băutură preparată dintr-o cantitate destul de mare de cafea măcinată, tăvălită, prin care apa trece sub presiune. În mașinile profesionale de cafea, presiunea este între 8,5 și 9,5 bari, iar în cafetierele casnice poate ajunge până la 12-15 bari. Volumul mediu al unei porții de espresso este de aproximativ 30 ml, din 8-10 grame de cafea măcinată.
Ce volum are un espresso?
Volumul unui espresso sau ieșirea de 30 ml este un standard mondial al organizației SCA (Specialty Coffee Association), care a fost stabilit acum mai bine de 20 de ani. De fapt, nu există nicio problemă pentru un barista să pregătească mai mult, deoarece apa de la robinet care trece prin cafea este în cantitate mare, este ieftină și să arunci 30 ml și să prepari 40-50 ml nu reprezintă nicio problemă pentru noi personal. Problema este în gust!
Ce este crema?
Crema este o emulsie a uleiurilor esențiale care apare în procesul de trecere a apei sub presiune printr-o pastilă de cafea măcinată. Uleiurile esențiale sunt emulsionate și formează spuma deasupra băuturii. Crema poate fi de diverse densități și texturi, putând fi elastică sau non-elastică, spumoasă sau cu bule.
Crema poate avea diferite culori. Сrema poate fi bej, maro, cu nuanțe roșiatice, tigrate sau netigrate, dar ceea ce este clar nedorit este atunci când crema este albicioasă sau, dimpotrivă, aproape de culoarea negru-maro. Dacă este albicioasă, înseamnă că avem fie o măcinătură grosieră, fie cafea prăjită ușor, fie cafea veche, fie prea puțină cafea. Dacă crema este foarte întunecată: maro, aproape de ciocolata neagră, atunci cel mai probabil este vorba despre o cafea foarte prăjită, poate o măcinătură prea fină sau o temperatură prea ridicată. Cel mai probabil această cafea va avea un gust foarte amar.
Dublu espresso
Dublu espresso – aceasta este echivalentul a două espresso-uri într-o singură ceașcă, este ca și cum ai avea două doze de whisky într-un singur pahar, este un dublu whisky. Același lucru este valabil și pentru dublu espresso. Există derivate ale espresso-ului, adică există espresso-ul clasic, iar apoi există derivatele sale: ristretto și lungo. Ristretto este un espresso scurt, adică este un espresso care a fost oprit mai devreme decât ar fi trebuit. Aici trebuie să ne întoarcem la procesul de extracție: din cafea ies primele substanțe minerale, săruri, apoi acizii și zahărurile, urmează cofeina, taninul și așa mai departe. Deci, ristretto este acolo unde sunt cele mai multe minerale, săruri, acizi, puțin zahăr și aproape deloc cofeină. Și de aici disiparea miturilor: pentru unii, ristretto este considerat cel mai energizant. Este energizant deoarece lovește imediat receptorii. Deci, când bei o înghițitură, se întâmplă pur și simplu un haos în gură: aciditate, amărăciune, acribie, vâscozitate – totul la un loc îți bombardează cavitatea bucală. Dar intoxicația cu cofeină este aproape inexistentă, deci vor trece 20-30 de minute, poate chiar mai puțin, și nu vei simți efectul de energizare. Cofeina este o substanță greu de spălat, iar cu cât cafeaua stă mai mult în contact cu apa, cu atât va conține mai multă cofeină.